Prefab bouwen: een huis in no-time

Ken je dat? Je komt langs een bouwplaats en ziet slechts de fundering van het huis liggen. Na een paar dagen kom je er weer langs en staat er ineens een volwaardig huis! Dát is het resultaat van prefab bouwen. Snel, voordelig en kwalitatief! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch maakt prefab bouwen dit waar. Hoe kan dit? En wat zijn de voordelen? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Wat is prefab bouwen?

Prefab bouwen, kort voor prefabricage, is een innovatieve constructietechniek waarbij onderdelen, of zelfs hele woningen, vooraf worden geproduceerd in een fabriek. Dit houdt in dat het bouwproces veel sneller verloopt. Als de onderdelen arriveren hoeven ze namelijk alleen nog maar in elkaar gezet te worden. 

6 voordelen van een prefab woning

Een prefab woning of huis laten bouwen heeft vele voordelen. Wat zijn de belangrijkste? 

 1. Snelle bouwtijden

  Dankzij prefab bouwen kunnen bouwprojecten in een fractie van de tijd worden voltooid in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Dit betekent snellere oplevering en minder kans op vertraging. 

 2. Lagere kosten

  Snellere bouwmethodes betekenen ook lagere kosten. De arbeidskosten liggen namelijk lager en daarnaast wordt er minder materiaal verspild. Daarom ligt de prijs voor een prefab woning stukken lager dan een woning waarbij de traditionele bouwmethode wordt gebruikt. 

 3. Geen last van weersvertragingen

  Een van de grootste boosdoeners bij de bouw van je woning is het weer. Vooral in Nederland, waar het weer in hartje augustus nog onzeker is, spelen weersomstandigheden een grote rol. Bij prefab bouwen worden de onderdelen gefabriceerd in een fabriek, waardoor de bouw van jouw woning niet wordt vertraagd door regen, sneeuw of extreme temperaturen.

 4. Duurzaam

  Wellicht niet het eerste wat in je opkomt, maar prefab bouwen is ook nog eens erg duurzaam! Hoe is prefab bouwen dan duurzamer dan traditionele bouwmethodes? Doordat materialen nauwkeuriger worden gesneden en gebruikt, leidt dit tot minder bouwafval. Daarnaast kunnen veel van de gebruikte materialen gerecycled worden. Ook is prefab bouwen energie-efficienter. 

 5. Kwaliteit

  Als kers op de taart leidt prefab bouwen ook nog eens tot betere kwaliteit. Bouwelementen worden in een gecontroleerde omgeving gemaakt, wat een hogere kwaliteitscontrole tot gevolg heeft. Dit resulteert in nauwkeurigere afmetingen, betere pasvormen en algemeen betere bouwkwaliteit!

 6. Minder geluidsoverlast

  Geluidsoverlast is voor jezelf niet altijd even relevant, maar voor de buren is dit wel degelijk een meevaller! Doordat de onderdelen in de fabriek in elkaar worden gezet, scheelt dit heel wat werk op locatie. Als de onderdelen worden geleverd is het slechts een kwestie van het samenvoegen van verschillende onderdelen van de woning. Dit neemt vrijwel nooit langer dan een paar weken in beslag. 

Prefab bouwen bij Alliv 

Bij Alliv maken we bij prefab bouwen gebruik van kalkzandsteen in plaats van houtskeletbouw. De voordelen van kalkzandsteen is dat het duurzamer, brandveiliger en geluidsisolerender is. 

Na het lezen van bovenstaande tekst is het wel duidelijk waarom wij gebruik maken van de prefab bouwmethode! Bij Alliv werken we daarnaast nog eens met de beste (onder)aannemers die we kennen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.