9 redenen waarom wij werken met kalkzandstenen muren

In de bouwwereld worden de meeste woningen gebouwd met een skelet van kalkzandsteen of hout. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen die we hieronder toelichten.


Nadelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een moderne en populaire bouwmethode. Steeds meer bouwbedrijven bieden houtskeletbouw woningen en villa’s aan tegen scherpe prijzen.


Zeker bij catalogusbouwers is houtskeletbouw populair, omdat alle onderdelen van het skelet van de woning vooraf gefabriceerd worden. En bij de start van de bouw worden ze binnen enkele dagen geïnstalleerd op de bouwplaats. Deze snelle en goedkope manier van bouwen heeft ook een aantal nadelen.

  1. Een belangrijk nadeel van houtskeletbouw is de geringe (akoestische) isolatie. Omdat alle muren, vloeren en plafonds van hout zijn gemaakt is de geluidsisolatie minder goed dan bij traditionele betonnen vloeren.

  2. Een houten skelet isoleert ook minder goed tegen wisselende temperaturen dan een kalkzandstenen of betonnen constructie. Een houtskeletwoning warmt sneller op in de zomer en koelt sneller af in de winter. Houd dus rekening met hogere kosten voor energie, zonwering en ventilatie dan bij traditionele bouw.

  3. Hout is gevoeliger voor vocht dan kalkzandsteen en kans op houtrot is altijd aanwezig.

  4. De werking van het hout kan bovendien scheuren en kieren veroorzaken in constructie.

  5. Een houten constructie is in de basis altijd brandgevaarlijk.

Voordelen kalkzandsteen

Kalkzandsteen is een bouwmateriaal dat veelvuldig gebruikt wordt in Nederland. Het is gemaakt van zand, kalk en water. In de bouwwereld wordt het ook wel ‘witte steen’ genoemd. Het is vergelijkbaar met het natuurproduct ‘zandsteen’ dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw. Door kalkzandsteen in de vorm van metselstenen te maken, bleek het een heel geschikt bouwmateriaal om naast bakstenen te gebruiken.

Bouwen met kalkzandsteen is populair geworden door allerlei redenen. Wij werken uitsluitend met kalkzandstenen muren om de volgende 9 redenen:

  1. Kalkzandsteen is een bijzonder duurzaam, milieuvriendelijk en 100% circulair bouwmateriaal.

  2. Het is economisch de beste keuze van alle bouwmethodes!

  3. Het is bijzonder sterk. Gebouwen van 8 tot 12 verdiepingen kunnen prima met kalkzandsteen worden gemaakt.

  4. Kalkzandsteen creëert een gezond binnenmilieu. Het isoleert uitstekend vanwege het massieve karakter, maar is tegelijkertijd ademend. Daarnaast kan het niet rotten of schimmelen.

  5. Het reguleert warmte uitstekend, waardoor het energieverbruik van de woning sterk afneemt.

  6. Kalkzandsteen is gemakkelijk te produceren. Kalk, zand en water zijn in overvloed aanwezig en de productie is goedkoop.

  7. Het is handzaam, niet te zwaar en dus eenvoudig te vervoeren en te verwerken.

  8. Het is geluidsdicht (goede akoestische isolatie),

  9. En tot slot is kalkzandsteen een onbrandbaar materiaal en valt daardoor in Europese klasse A1 met de hoogste brandwerendheid.

Er zitten ook een paar nadelen aan het werken met kalkzandstenen:

  1. Het is een minder flexibel bouwmateriaal dan hout. Bij catalogusbouw is dat echter bijna nooit een probleem, vanwege de grotendeels vaststaande ontwerpen.

  2. Hoewel het bouwen van muren met kalkzandstenen sneller gaat dan met beton, is het arbeidsintensiever dan houtskeletbouw. 

  3. Omdat de wanden niet geprefabriceerd kunnen worden in een fabriek duurt de bouw gemiddeld iets langer dan bij houtskeletbouw.

Zo, nu ken je de voor- en nadelen van houtskeletbouw én bouwen met kalkzandstenen muren. We hoeven je vast niet meer uit te leggen waarom kalkzandstenen muren voor jouw droomhuis de beste keuze zijn. Meer weten?