8 tips bij het kopen van een kavel

Een stuk bouwgrond, ook wel kavel genoemd, kopen is de eerste stap naar het realiseren van jouw droomhuis. Zeker als het de eerste keer is kan het hele proces nogal overweldigend lijken. Met deze 8 tips helpen we je zo goed mogelijk op weg!

1. Neem een aankoopmakelaar in de arm

Is het de eerste keer dat je in de markt bent voor een kavel? Dan raden wij je aan om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze makelaars kennen de markt en vaak de verkopende partijen. Een aankoopmakelaar voorziet je van deskundig advies en kan je behoeden voor een verkeerde aankoop. Daar komt nog bij dat ze vaak toegang hebben tot vrije kavels die in de ‘stille verkoop’ staan en uitstekend kunnen onderhandelen om voor jou de beste prijs te regelen. Hadden we al gezegd dat ze vaak ook nog eens volgens een ‘no cure, no pay’ constructie werken? Een win-win dus.

Een aankoopmakelaar gaat voor jou op zoek naar een geschikte kavel, maar schroom niet om zelf ook je ogen en oren goed op te houden. Vrije kavels zijn vaak erg gewild! Heb je een stuk bouwgrond op het oog? Let dan goed op de volgende zaken:

2. Controleer het bestemmingsplan 

Informeer bij de gemeente over de benodigde vergunningen voor de bouw. Dit kan onder andere een omgevingsvergunning (voorheen bekend als bouwvergunning) omvatten. Zorg ervoor dat je begrijpt welke vergunningen nodig zijn en wat het proces inhoudt. Hiervoor kun je ook terecht bij je aankoopmakelaar.

Let hierbij ook goed op de bijkomende legeskosten!

3. Zoek uit welke
vergunningen vereist zijn voor de bouw 

Bij een bezichtiging van een kavel is het slim om te kijken naar de staat van de grond. Ligt er veel puin, of moet er juist veel groen worden verwijderd voordat je kan bouwen? Beide zaken vereisen extra werk, wat weer extra kosten met zich meebrengt.

Wij raden daarnaast altijd aan om een bodemonderzoek te laten uitvoeren om de bodemgesteldheid te beoordelen en eventuele bodemverontreiniging op tijd te ontdekken. Dit kan van invloed zijn op de fundering en andere bouwtechnische aspecten.

Wil je een bodemonderzoek doen en koop je de bouwkavel niet van de gemeente, maar van een particulier? Stem dat dan goed af met de verkopende partij.

6. Kijk goed naar de
aanwezige infrastructuur 

Controleer of de benodigde nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas, riolering) beschikbaar zijn op de kavel of makkelijk kunnen worden aangesloten. Is er nog niets aanwezig, houd dan rekening met mogelijke extra kosten.

5. Kies de juiste kavelgrootte, -ligging en -afmetingen 

Denk goed na over de grootte en de ligging van de kavel. Heb je al een beeld bij het formaat van je droomhuis? Wil je bijvoorbeeld 200m² woonoppervlak, dan maakt het nogal uit voor het formaat van je perceel of dat op één woonlaag is, of verdeeld over twee of meer woonlagen.

Bij Alliv adviseren we een stuk bouwgrond te kopen van ten minste 10 bij 16 meter. Zorg er in ieder geval voor dat de kavel groot genoeg is voor jouw bouwplannen en dat de afmetingen overeenkomen met wat je nodig hebt. Verlies daarbij niet de ligging uit het oog. Heb je niet veel ruimte over voor een grote tuin, maar wil je wel veel zon, dan wil je die op het zuiden kunnen leggen bijvoorbeeld.

Al deze informatie vind je ook in het kavelpaspoort.


8. Let op mogelijke milieufactoren 

Controleer of er milieuaspecten zijn die de bouw kunnen beïnvloeden, zoals geluidsniveaus, luchtkwaliteit, nabijheid van natuurgebieden, enzovoorts. Informeer hiervoor bij je gemeente.

7. Denk na over de omgeving en bereikbaarheid van de kavel 

Controleer of er goede toegangswegen zijn naar de kavel en of deze bereikbaar is via openbaar vervoer en andere transportmiddelen. Een afgelegen bouwkavel in een weiland kan een heerlijke oase van rust zijn, maar vergis je niet in het belang van functionele eigenschappen van de bouwgrond. Ook de aanwezigheid van scholen, winkels, openbaar vervoer en openbaar groen in de buurt kan bijdragen aan je uiteindelijke woonplezier.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij bevelen iedereen sterk aan om deskundig advies in te winnen bij een architect, juridisch adviseur, bouwexpert, en/of makelaar om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent over alle aspecten voordat je een bouwkavel koopt. 

Ben je dus nog niet in het bezit van een kavel, of heb je een optie op een stuk grond? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben in-house architecten en bouwexperts die je graag van advies voorzien.