Wat zijn legeskosten?

Wat zijn legeskosten?

Legeskosten zijn kosten die je aan de gemeente betaalt omdat ze je vergunningaanvraag in behandeling nemen. In het geval van bouwen of verbouwen noemen we het ‘bouwleges’. De legeskosten of bouwleges moet je ook betalen als je vergunning uiteindelijk niet verleend wordt.

Hoe hoog zijn legeskosten?

Ben je van plan om een woning te laten bouwen? Dan wil je op voorhand natuurlijk weten met welke kosten je rekening moet houden. Logisch. De legeskosten zijn altijd gebaseerd op de totaalprijs van het bouwplan. Maar hoe hoog de legeskosten precies zijn voor jou, is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. De kosten zijn namelijk per gemeente verschillend. Als voorbeeld: in 2022 was het gemiddelde legestarief per bouwproject in Nederland 3,51% van de totale bouwkosten, exclusief btw.

Bron: bouwleges.nl

Legeskosten berekenen

Wil je nu alvast weten welke legeskosten jij kunt verwachten in jouw gemeente? Stel dan jouw droomhuis samen in onze droomhuis configurator en vul de prijs die daaruit komt rollen in de calculator van bouwleges.nl. Zo kun je in een paar stappen gratis de legeskosten berekenen en weet je nóg beter waar je aan toe bent. Iets waar we bij Alliv veel waarde aan hechten.

Hou er tijdens het opstellen van je bouwbudget rekening mee dat de legeskosten betaald dienen te worden voor de start van de bouw, omdat je eerst de juiste vergunningen nodig hebt.

Waar wacht je nog op?

Stel snel jouw droomhuis samen!