Voor- en nadelen van een rieten dak

Landelijk wonen met een vleugje nostalgie?

Dan is een villa met rieten dak echt iets voor jou! Al decennialang is dit een favoriet bij woningzoekenden én woningbouwers! Bij Alliv realiseren we daarom met plezier jouw droomhuis. Lees hier de voor- en nadelen van een villa met rieten dak. 

Wat zijn de voordelen van een villa met rieten dak?

1. Uitstraling

Een rieten dak geeft je villa een charmante, landelijke uitstraling. De kleur van het riet komt het beste tot zijn recht in combinatie met groene tuinen en natuurlijke landschappen. Het ziet er daarnaast ook nog eens warm en sfeervol uit! 


2. Riet is duurzaam

Kies je voor een rieten dak, dan kies je voor duurzaamheid. Riet wordt lokaal geproduceerd en geoogst én het is recyclebaar. Een goede manier om je ecologische voetafdruk te verminderen!


3. Riet isoleert goed

Een rieten dak biedt goede isolatie-eigenschappen. Het houdt niet alleen de warmte vast in de winter, maar een rieten dak zorgt ook voor koelte in de zomer! Dit verlaagt de energiekosten. 


4. Riet dempt geluid

De geluiden van de wereld laat je buiten als je kiest voor rieten dakbedekking. Riet heeft van nature geluidsisolerende eigenschappen. Bij hagel of regen zul je dus minder geluidsoverlast ervaren.

Wat zijn de nadelen van een villa met rieten dak?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, niets is minder waar als het gaat om rieten dakbedekking. Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen, raden we je toch aan om je in te lezen over de nadelen van een rieten dak. Daarom hebben wij die voor jou op een rijtje gezet!

1. Kosten

Rieten daken zijn vaak duurder om te bouwen en onderhouden dan traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals tegels of leien. 


2. Onderhoud

Hoe beter een rieten dak wordt onderhouden, hoe langer het zal meegaan. Want rieten daken vereisen onderhoud. Het dak om de twee jaar (laten) coaten is dan ook geen overbodige luxe.


3. Brandgevaar

Rieten daken hebben een verhoogd brandrisico. Een rieten dak kan snel vlam vatten en brand kan zich ook sneller verspreiden dan bij andere dakmaterialen. Dit zorgt ervoor dat verzekeraars hogere premies kunnen vragen voor een villa met rieten dak. Bij Alliv verkleinen we het brandgevaar door gebruik te maken van een schroefdakconstructie. Het dak is zo luchtdicht, waardoor vuur zich minder snel verspreidt. Hierdoor betaal je bij veel verzekeringsmaatschappijen geen extra kosten!

Meer weten over een villa met rieten dak?

Ben je geïnteresseerd in een villa met rieten dak? Ontwerp jouw toekomstige villa in de Droomhuis configurator! Heb je nog vragen over rieten daken? Neem dan contact met ons op.